Üdvözöljük

Üdvözöljük

Kedves Látogató!

 

Köszöntjük az Új Széchenyi Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Komplex transzportmodell elkészítése és alkalmazása a Nyugat-Mecsekben" című, GOP-1.3.1-11/A-2011-0098 jelű pályázat honlapján.

 

A "Komplex transzportmodell elkészítése és alkalmazása a Nyugat-Mecsekben" projekt 2011. szeptember 1. és 2013. augusztus 31. között valósul meg. Célja a kőzetben lejátszódó hő- és részben az ennek következményeként (konvekció), illetve ettől független (advekció, diffúzió) kialakuló folyadéktranszport folyamatok vizsgálata. A transzportmodellezések célja a szennyezőanyagok, esetünkben radionuklidok terjedési sebességének, irányának, koncentrációeloszlásának, a hőmérséklet eloszlásnak, valamint ezek időbeli változásának vizsgálata.

 

A beruházás hely Dél-Dunántúl, Baranya megye, Kővágószőlős és Pécs.

 

A projekt hiánypótló, eredményeként a terület vizsgálatához szükséges kiinduló modellek revideációja és egy induló folyadék- hőtranszport modell készül el, mely értékesíthető és melyet a nagyaktivitású radioaktív hulladék elhelyzéshez kapcsolódó későbbi felszíni, valamint felszín alatti laboratóriumi (URL) kutatási eredmények fognak fokozatosan finomítani.